wishlist

Raktár lista

wishlist del
A lista sorrendje módosítható Drag & Drop -al!
HU | EN

BLOG

A KÖRNYEZETI WELLBEING  AZ ESG  SZOLGÁLATÁBAN

A KÖRNYEZETI WELLBEING  AZ ESG  SZOLGÁLATÁBAN Irodabútor,esg,socialresponsibility,personaldevelopment,wellaging,wellbeing,sustainability,responsibility,nature,fenntarthatosag,environment,social,governance,frameworks

Legyél felelőségvállaló vezető a céged és a társadalom irányában úgy, hogy a bolygónk se lássa kárát! Ezt a jelmondatot minden CSR vezető falán megtalálhattuk, és az ESG modell is ezt építi tovább, teszi értékelhetőbbé, mérhetőbbé. A Vállati Wellbeinget megvalósító jóllét mentor ilyen támogató környezetben szinte szárnyal, hiszen az alapértékeiben minden érintett résztvevő elkötelezett és motivált.

Mai példánkban a munkahelyi wellbeing elsődleges kérdéseit vizsgálja: Hogyan induljunk el, mi a fontos? Mik a trendek? Mitől lesz kedve a munkatársaknak újra visszatérni az irodákba? A home office kérdésében mit tehet a vállalat?



A munkavégzésünk során igen különböző és gyakran változó érzelmi, mentális aktivitást várnak el tőlünk, melyet a feladatok, vagy az érintett munkatársak és ügyfelek habitusa, értékrendje diktál.

Ez már önmagában is 2-3 féle viselkedési stílust jelent.

Mik is ezek? 

„Légy nyitott, kommunikálj, prezentálj, beszélj sokat – tárgyalj, motiválj, kollaborálódj, mobilozz, kávézz, vagy koncentrálj és maradj csendben, mozogj szabadon - ülve a székedben vagy állva az íróasztalnál -, a lényeg, hogy érezd jól magad, miközben termeled a profitot! Légy kreatív, ne legyél fáradt, relaxálj, aludj jól, felejtsd el a zavaró körülményeket, az anyagi gondjaidat, és a családi problémákat és a stresszt!

Hol és hogyan tudod ezt megtenni? Ehhez elsősorban egy támogató vállalati kultúra és megfelelően kialakított és szabadon használható fizikai környezetre van szükség.


Alakítsunk ki humánus, ergonomikus irodákat és otthoni munkahelyeket és élvezd a kreatív – pihentető és változatos munkakörnyezetet!

Igen, ezt már sokszor hallottuk, de ki tudja ezt bebizonyítani, hogy ez valóban működik? Hogyan mérhető mindez? Hogyan támogatja ez a wellbeinget és az ESG besorolást?


Már hazánkban is elérhető 2016 óta a WELL minősítés rendszere, mely az egészséges és motiváló belső terek kialakítását és üzemeltetését segíti. A meglévő épített környezet és a benne dolgozni vágyó közösség lehetőségeire, testreszabottan 10 fejezetben ír elő kötelező és ajánlott tennivalókat.

A javasolt megoldások is mind adatalapú kutatásokon alapulnak és a működés hatékonyságát, fenntarthatóságát komoly belső kommunikációs tanácsadással és a környezeti és működési adatok folyamatos gyűjtésével, és elemzésével biztosítja a rendszer.


A munkahelyi ergonómiai komfort is mérhető ezzel a módszerrel és az ezzel szorosan összefüggő mentális terhelés csökkenése is. De a wellbeing munkakörnyezet nem egyenlő a betegség és fizikai-mentális panaszok hiányával, vagy csökkenő tendenciájával. A Wellbeing gyakorlat vizsgálja az elkötelezettségünket, a terhelhetőségünket, a hatékonyságunkat, a motiváltságunkat és a másik két pillérrel közösen (mentális és pénzügyi) egy kiegyensúlyozott, egészséges, pozitív, és produktív munkavállalóvá és társadalmi szereplővé tesz minket.

„A WELL Standard az egészséges munkakörnyezet kialakításával átlátható és mérhető keretét adja az ESG kritériumrendszer „Social” pillérének az ingatlanok és az azokat használó társaságok részére. Így támogatja a fizikai környezet az ESG célokat.”



Nézzünk is egy gyakorlati példát: A cipész cipője 


Actiu – Cool Working a Well jegyében

A spanyol piacvezető munkakörnyezeti tanácsadó és bútorgyártó Actiu alapító -vezérigazgatója, Joaquín Berbegal szerint az iroda design kulcsszerepet játszik a munkaerő megtartásában és vonzásában. Az irodai környezetnek támogatni kell a hibrid munkavégzést, a kommunikációt, az agilis munkafolyamatokat, inspirálni kell a munkatársakat, valamint tükröznie a vállalati arculatot és kultúrát. A munkahelyi környezetnek, a berendezésnek, a világításnak, az akusztikának pozitívan kell befolyásolni az ottdolgozók mentális és fizikai egészségét. A JLL „Human Experience” felmérése szerint a munkahelyükkel elégedett munkatársak 56%-a elkötelezett a cég iránt, míg a munkahelyükkel nem elégedett munkatársaknak mindössze 16%-a.

 

Az Actiu Cool Working koncepciója a feladatok szerint tagolja a tereket és azt vallja, hogy az eredményes munkavégzés érdekében a fizikai környezet mellett ugyanolyan fontos a szociális és a kommunikációs tevékenység. Az irodai tér optimális berendezése messze túlmutat a bútorok kiválogatásánál és elhelyezésénél, a hangsúly a különböző tevékenységeknek megfelelő agilis munkahelyeken van. A High Performance munkahelyeken az egyén igényeinek figyelembevételével a hangsúly a kollaboráción, a csoportos és projekt alapú munkavégzésen van, amely megkívánja a munkahelyek feladatok szerinti rugalmas átalakíthatóságát és a munkatársak, illetve a teamek közötti gyors interakciót, legyen szó tanulásról, munkáról vagy kötetlen beszélgetésről.


Az Actiu olyan új, dinamikus bútorokat és megoldásokat fejleszt, amelyek megkönnyítik a kommunikációt, az együttműködést, emellett kényelmesek is. A lehetőség, hogy a dolgozók a nap folyamán igényeik szerint szabadon változtathatják a munkavégzés helyét és formáját, javítja állóképességüket, fizikai állapotukat és nagyobb szabadságot biztosít Az Actiu öt különböző munkavégzési típusra tagolja az irodát a Cool Working koncepció szerint:


  • Focus - koncentrációt igénylő munka, home office esetén is.
  • Team work - csapatmunka,
  • Social Time - közösségi élet, szocializációt támogató programok
  • Learning-tanulás és tudásmegosztás
  • Privacy - egyéni munkahely és ennek megfelelő home office

 

A környezet és viselkedés kapcsolatát évszázadok óta vizsgálja az emberiség. Az, hogy egy lakó, iroda, középület vagy gyárépület esztétikája, szolgáltatásai, és általános minősége milyen szinten határozza közérzetünket nem szorul különös magyarázatra. Mindenki vágyik rá, és ha megvalósul büszke arra, és az erről szóló pozitív élményeit meg tudja fogalmazni.


Ezen elveknek megfelelően   már létezik olyan jógyakorlat mely mind a fehér mind pedig a kékgallérosok épített környezetét (gyárcsarnok) kiemelten kezeli, és a minősítésre sem sajnálja az energiát. Az Actiu 2008-ban felépült környezettudatos és energiatakarékos Technológiai Parkja 60.000 m2 napelemmel a gyárépület tetőzetén- először LEED Gold – jellemzően zöld -minősítést kapott 2011-ben, ezt követően LEED Platinum minősítést 2017-ben, majd néhány évvel később elnyerte a WELL minősítés legmagasabb Platinum fokozatát is. Ezzel Európa leg zöldebb és leg emberközpontú épületegyüttese lett.


Az Actiu saját WELL minősített irodáiban a bútorozáson túl odafigyeltek a megfelelő ivóvíz pontok kialakítására, az egészséges ételeket kínáló automaták bevezetésére, lépéseket tettek a munkahelyi sportolási lehetőségek megteremtésének érdekében, beépítettek a levegő és a víz minőségét mérő szenzorokat a WELL által meghatározott paraméterek alapján. Ezeket az adatokat gyűjtik és elemzik is. A tágas, parkosított kert, a természetes fény, a megfelelő mennyiségű zöld zóna és kollaborációs tér az ergonómiailag kialakított munkaterületekkel kombinálva segítik elő a kényelmet, a hatékonyságot és a kommunikációt. A felmérésekből származó adatok azt támasztják alá, hogy a WELL által előírt kritériumok alapján tervezett és kivitelezett létesítmény 20%-kal javítja az ott dolgozók egészségét, 86 %-kal a kreativitását és 30 %-kal a termelékenységet. Ha csupán ezt a három értéket vizsgáljuk a megtérülés máris könnyedén kimutatható.
A mentális wellbeingre gyakorolt pozitív hatása egy ilyen környezetnek is mérhető, közvetett statisztikák alapján. De a spanyol családi cég még mindig nem állt meg és a hatékonyságot mérhetővé is tették:

Az Actiu Next App az asztalba integrált szenzorokkal és a felhőben tárolt adatokkal képes nyomon követni a munkatársak üléskényelmét, a helyes üléspozíciót az íróasztalnál és a megfelelő testtartást. A környezeti tényezők monitorozásával figyelemmel kíséri a helyiség hőmérsékletének, a páratartalomnak, a fényerőnek az alakulását. Az alkalmazással a munkahelyek, tárgyalók helykihasználtsága is nyomon követhető és optimalizálható mely a hibrid munkaszervezés egyik kulcsa.



A fenti példában láthatjuk, hogy egy szervezet a bolygónk légkörét hatalmas napelemparkjával ugyanúgy védi, mint az üzemi területen a robotokat felügyelő gyártástechnológus csigolyáit munkaszékébe épített szenzornak köszönhetően. És minden technológiai és mesterséges intelligenciai megoldás mellett a szervezet kultúrája továbbra is emberi maradt, érintkeznek egymással, nevetnek, közösen főznek a vállalati konyhában, és a kreativitásuk csak úgy szárnyal. A jó wellbeing környezet is ilyen kifinomult, részletekre odafigyelő és komplex, de legfőképp emberi!

Well done!

Feuertag Ottó -Bakonyi Gyöngyi

Europa Design

CIKK AJÁNLÓ


KOLLABORÁCIÓT TÁMOGATÓ BÚTOROK

Kollaborációt támogató bútorok europadesign, hermanmiller, millerknoll, naughtone, kollaboracio, office, iroda
A kollaborációs terek kialakításával és a megfelelő, ezt támogató...
2023-10-30

EHHEZ AJÁNLJUK



Capri Executive SO1577 Andreu World
termék információ
termék raktárlista

Capri Executive SO1577

termék raktárlista

Brandy BU3001 Andreu World
termék információ
termék raktárlista

Brandy BU3001

termék raktárlista

Closed Bench BC6311 Andreu World
termék információ
termék raktárlista

Closed Bench BC6311

termék raktárlista

Anna BQ1386 Andreu World
termék információ
termék raktárlista

Anna BQ1386

termék raktárlista

Dynamic Actiu
termék információ
termék raktárlista

Dynamic

termék raktárlista
# Actiu Nincs

Tabula Actiu
termék információ
termék raktárlista

Tabula

termék raktárlista
# Actiu Nincs

Capri Executive SO1583 Andreu World
termék információ
termék raktárlista

Capri Executive SO1583

termék raktárlista

Alya RS1529 Andreu World
termék információ
termék raktárlista

Alya RS1529

termék raktárlista

REFERENCIÁK

ATOS...

Atos Magyarország

PILATES STUDIO

Pilates Studio

EGIS

Egis

ENERGYHUB

EnergyHUB

WEST HUNGÁRIA...

West Hungária Bau Kft.

ART FORCE

Art Force

SIÓ-ECKES

SIÓ-Eckes

BUDAWEST

Budawest

ACCACE

Accace

VÁCI CORNER...

Váci Corner Offices

A WELL 11 FEJEZETE

The WELL Air concept aims to ensure high levels of indoor air quality across a building’s lifetime through diverse strategies that include source elimination or reduction, active and passive building design and operation strategies and human behavior interventions.

A WELL Air koncepciójának célja a magas minőségű beltéri levegő biztosítása az épület teljes élettartama alatt különböző stratégiák felhasználásával melyek magukban foglalják a káros anyagok levegőbe jutásának megszüntetését vagy csökkentését, az aktív és passzív épülettervezést és üzemeltetést, valamint az emberi tevékenységek által történő beavatkozások optimalizálását.

The WELL Water concept covers aspects of the quality, distribution and control of liquid water in a building. It includes features that address the availability and contaminant thresholds of drinking water, as well as features targeting the management of water to avoid damage to building materials and environmental conditions.

A WELL Water koncepciója az épületen belüli vízellátás minőségét, elosztását és ellenőrzését fedi le. Foglalkozik az ivóvíz rendelkezésre állásával illetve szennyezettségével csakúgy, mint a vízgazdálkodással kapcsolatos kérdésekkel, így kihatással van az építőanyagok minőségére illetve a környezeti körülményekre is.

The WELL Nourishment concept requires the availability of fruits and vegetables and nutritional transparency and encourages the creation of food environments where the healthiest choice is the easiest choice.

A WELL Nourishment koncepciója az épületet használók számára a friss zöldségek és gyümölcsök elérhetőségét és az épületen belül kínált táplálékoknak az átláthatóságát tűzi ki célul. Olyan környezet kialakítását támogatja, ahol az egészséges választás a legegyszerűbb választás.

The WELL Light concept promotes exposure to light and aims to create lighting environments that are optimal for visual, mental and biological health.

A WELL Light koncepció a természetes fény jelenlétét támogatja, a látási, mentális és biológiai egészség számára optimális világítási feltételek meglétére törekszik.

The WELL Movement concept promotes movement, physical activity and active living and discourages sedentary behaviors through environmental design strategies, programs and policies.

A WELL Movement koncepciója elősegíti a mozgást, a fizikai aktivitást, az aktív életet és elriaszt az ülő életmódtól a környezet megfelelő tervezésével, a különböző programokkal és irányelvek bevezetésével.

A WELL Thermal Comfort koncepció célja a produktivitás elősegítése és az ideális hőkomfort kialakítása az épület minden használója számára továbbfejlesztett hűtő-, fűtő rendszerek betervezésével, működtetésével és a rendszer személyre szabhatóságával.

A termikus kényelmet úgy definiálhatjuk, mint „az az állapot, amely kifejezi a termikus környezettel való elégedettséget és azt szubjektív értékelés alapján minősíti”. Szervezetünkben az állandó hőmérsékleti kényelmet a homeosztázis egyik területe a hőszabályozás biztosítja, mellyel egy élőlény bizonyos határok között fenntartja a testhőmérsékletét a környezeti hőmérséklet változása ellenére. Kiegyensúlyozza a hőnyereséget és a hőveszteséget annak érdekében, hogy a test belső hőmérséklete az optimális tartományban, 36-38 ° C (97-100 ° F) maradjon, ezt a hipotalamusz szabályozza.

The WELL Sound concept aims to bolster occupant health and well-being through the identification and mitigation of acoustical comfort parameters that shape occupant experiences in the built environment.

A WELL Sound koncepciójának célja az épületet használók egészségének és jólétének erősítése az akusztikai paraméterek javításával, hogy az épített környezetben tartózkodók is megtapasztalják az akusztikai kényelem előnyeit.

The WELL Materials concept aims to reduce human exposure to hazardous building material ingredients through the restriction or elimination of compounds or products known to be toxic and the promotion of safer replacements. Compounds known to be hazardous to the health of occupational workers and/or known to bioaccumulate or aggregate in the environment are also restricted and in some instances not permitted.

A WELL Materials koncepciója az emberek egészségét védi, az építőanyagokban fellelhető károsanyagok csökkentésével vagy teljes kiküszöbölésével és a megfelelő helyettesítő anyagok népszerűsítésével. Az egészségre veszélyes vegyületek felhasználását szintén szabályozza a WELL.

The WELL Mind concept promotes mental health through policy, program and design strategies that seek to address the diverse factors that influence cognitive and emotional well-being.

A WELL Mind koncepciója a mentális egészség elérését olyan rendelkezésekkel, programokkal és design stratégiákkal támogatja, melyeknek célja a kognitív és érzelmi jóllét kialakulásához való hozzájárulás.

The WELL Community concept aims to support access to essential healthcare, workplace health promotion and accommodations for new parents while establishing an inclusive, integrated community through social equity, civic engagement and accessible design.

A WELL Community koncepció célja, hogy támogassa az alapvető egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést, a munkahelyi egészségfejlesztést és a szülők munkába való visszatérését, miközben befogadó, integrált közösséget hoz létre a társadalmi igazságosság, a polgári részvétel és a hozzáférhető formatervezés révén.

Innovation features pave the way for projects to develop unique strategies for creating healthy environments.

A WELL Innováció fejezete a projektek útját segíti, hogy egyedi és innovatív stratégiák kidolgozásával megteremtsék az egészséges környezetet.


olvass tovább...