EurópaDesign Hírlevél 2010, Április, 2010.4 - Április

 

Europa design
Corporate Interior Zrt.

1026 Budapest, Küküllő u. 8.
Tel: 274 0001
Fax: 200 8428
europadesign@europadesign.hu www.europadesign.hu

Tartalom:

Kábelvezetés az irodában

Amit ajánlani tudunk:

díjmentes helyszíni felmérés
innovatív és modern irodabútor-programok 5 év garanciától
ergonómiai, folyamatszervezési és irodaberendezési tanácsadás
3d látványtervezés

Kábelvezetés az irodában

Az irodai gépekből kifutó, koordinálhatatlan kábelrengeteg, szervezés hiányában nem más mint egy padlón összegubancolódva heverő kígyókupac, mely azon túl, hogy gyűjti magán az iroda porát, tisztíthatatlanul elkoszolódva, gyakran igen kellemetlen meglepetéseket tud okozni - ilyen képet ugye mindenki látott már, és nem csak lelki szemei előtt, hanem az irodában is.

Akár már egyetlen, rosszul elvezetett kábel miatt az asztalról lerántott nyomtató, vagy monitor árából fedezhetjük több munkahely komplett kábelelvezetését, érdemes tehát átgondolni, mit nyerhetünk ezek használatával rövid és hosszú távon egyaránt.

A leghatékonyabb megoldás ebben az esetben is a megelőzés. Átgondolt tervezéssel jelentős költségmegtakarítást és komfortérzet javulást érhetünk el.

Mivel azonban sokszor ez már csak későn, használat közben merül fel, ezért segítségként szeretnénk pár olyan megoldást mutatni, melyek használatával megkönnyítheti munkáját, és a felesleges "feszültségeket" - csak hogy a kábeleknél maradjunk - okozó kábeldzsungel kiiktatásával egyúttal nyugodtabbá varázsolhatja a munkahelyi légkör is.

Attól függően, hogy a munkaállomások kialakításának mely fázisában tartunk, a legszerencsésebb eset az, ha még az álpadlóban vezetett kábelek padlókiállásait is magunk tudjuk meghatározni, így az elektromos csomópontok a munkaterületekhez illesztve a nagyobb távolságokat átívelő kábelek a padló alatt akadálymentesen tudnak eljutni.

Ha erre már nincs módunk, akkor még a legdiszkrétebb megoldás a taposható kábelcsatornák fektetése, melyek csavarozással vagy ragasztással, bármely típusú padlóra rögzíthetők, és görgős munkaszékek okozta terhelést is állják. Az alumíniumból készült profilokban a tápkábelek és adatkábelek, szeparált belső csatornákban haladnak.
A rendszer szabadon méretezhető.

_Ha már eljutottunk a munkaállomásokhoz akkor a következő lépés, hogy áthidaljuk a padló és az asztallap közötti távolságot. Erre a profi irodabútor-gyártók alapvetően két féle megoldást is kínálnak, vagy az asztal lábazatába, illetve a vízszintes keresztmerevítőibe építenek be csatornákat, melyek lepattintható fedeleikkel gyors és egyszerű hozzáférést biztosítanak átszervezés esetén, vagy úgynevezett kábelgerincbe vezetve juttatják fel a kábelkötegeket.

_A függőleges lábazatba épített kábelelvezetési megoldásoknál a gyártók külön hangsúlyt fektetnek az egyszemélyes bútorok, és bench rendszerek igény különbségére (kábelek száma, osztó, LAN kapcsolók). A bench rendszereknél egy központi, tartó funkciót is ellátó lábelemben futnak fel a kábelek, és innen újraosztva jutnak el az állomásokra. A zárt/dobozos rendszer nagy előnye, hogy a kábeleket óvja a takaríthatatlan porosodástól.

_A kábelgerinc flexibilitást a csigolyaszerűen egymás mellé illesztett, elforduló elemek biztosítják. Hosszúsága igény szerint változtatható, illetve gyártóktól függően vízszintes elemekkel is bővíthető.

_A bench rendszernél az asztallap alatt vízszintesen futó, a munkaállomásokat is összekapcsoló kábelkötegek, illetve elosztók jelentősebb méretűek lehetnek annál, semhogy a kábelgerincbe férjenek. Ezek tárolására alakították ki a kábeltartó kosarakat, tálcákat, melyek egyszerűen áttekinthetők, és könnyen hozzáférhetők minden ponton.

_Felérve a kábelekkel az asztallap magasságába, a megfelelő kábelkiállás kiválasztásához, figyelembe kell vennünk, hogy van-e szükség elosztóra (220V, RJ45 csatlakozás). Ha szükség van rá, mennyire szeretnénk könnyen elérhető, látható helyen lévő és mobil osztót a munkaállomásra. Nagyon jó példa erre a Herman Miller Sense bútorcsaládhoz kialakított, függőleges organizációs sínen csúsztatható elosztórendszer.

_Hasonlóan multifunkcionális rendszerek a vízszintes organizációs sínek melyek flip-top (felnyitható fedeles) kábelelvezető megoldást kínálnak, kiegészülve a sínrendszerbe szerelhető világítótestekkel, paravánokkal, vagy polcokkal.

_Teljes asztalhosszat átfogó megoldás, amikor az asztallap alá szerelt kábeltartó kosarat az asztallap előrehúzásával (sliding top) lehet elérni. Ebben az esetben sem válik helyhez kötötté a felhasználó az asztalán.

_Ha nincs szükség elosztók telepítésére közvetlen a munkaállomások számára, akkor a legegyszerűbb, de maradandó változtatásokat igénylő, megoldás az asztallapból kábelkupakkal történő kiállás. Ez 1-5 kábel elvezetésére alkalmas, kiviteltől függően zárható tetővel.

_A saját elosztó egységeket igénylő munkaállomásoknál, az asztallap alá épített rendszerek a legdiszkrétebb megoldások. Itt magunk konfigurálhatjuk, hogy az elosztók hány darabos és milyen típusú (220V, RJ45 kiállások) egységből álljanak. Ha bizonytalanok lennénk a jövőbeli bővítést illetően "vak" egységek is beszerelhetők. Fontos választási szempont a termékek között, hogy a dobozok minél inkább pormentesen zárhatóak legyenek. A kábelbemenetnél található rövid sörték részben ezt a funkciót látják el, részben arra szolgának, hogy apróbb tárgyak, főképp ceruzák ne váljanak "áldozattá".

_Hasonlóan asztallap alá süllyesztett, nagyvonalú és elegáns megoldás a Schulte energiaoszlop, mely egy mozdulattal húzható ki és tolható vissza az asztalsíkba, magába rejtve akár egy teljes multimédiás irányító rendszert. A megoldás RedDot design díjat nyert.

_Asztaltól független, mobil elosztóegységet biztosít a DellaValentina, melynek legfőbb előnye, hogy átrendezés esetén bármilyen típusú asztalnál használható.

_Teljes irodaterületen belüli szabad mozgást a kerekes, mobil elosztó állomások biztosíthatják, melyek rácsatlakoztathatók bármely padló/fali kiállásra és több méteres körzetben biztosítják a teljes hálózatelérést. A rozsdamentes acélból készült palást, mindkét oldalán nyitható, elektromos elosztó mellett elfér benne akár egy beépíthető LAN kapcsoló is.

Társoldalaink

Mi is a spaceplan.hu és targyalok.hu-t választottuk!

Részletes információval várjuk honlapunkon: www.europadesign.hu
Felmerülő kérdéseivel kapcsolatban keressen minket, örömmel állunk rendelkezésére!
Észrevételeiket a marketing@europadesign.hu e-mail címre várjuk.

Az Ön e-mail címe nyilvános címjegyzékből, direkt megkeresésből adódóan (levél, fax, e-mail), illetve különböző médiumok adatbázisaiból került levelezési listánkba. Amennyiben nem kíván tőlünk a jövőben több tájékoztatót kapni, kérjük, kattintson a törlés a levelezési listából szövegrészre.