MÉD 2019 - Europa Design - Belsőépítészeti Küldöndíj

ED MÉD különdíj

A Média Építészeti Díja

“A Média Építészeti Díja abból a célból jött létre, hogy áttörje a kommunikációs korlátot az építészek és a nagy nyilvánosság között, a magyar közéleti, kulturális színteret megcélozva. Ezért kér fel az epiteszforum.hu minden évben ismert médiaszereplőkből álló, nem szakmai zsűrit, hogy elemezze és díjazza a döntőbe került épületeket és terveket.”

A Média Építészeti Díja az év legjelentősebb nyilvános építészeti eseménye, amely évről évre a kortárs magyar építészet legkiválóbb alkotásaira irányítja a figyelmet.

Az Europa Design Belsőépítészeti Különdíja

Cél: A díj célja az építészeti és belsőépítészeti értékek közötti harmónia erősítése, különös tekintettel a közösségi épületekben folyó kommunikációt támogató belsőépítészeti, berendezési és más technológiai megoldások alkalmazására, vagy ezek továbbtervezési lehetőségeire.Bírálati szempontok

1. Innovációs tartalom:
1. Proaktivitás, a feladat továbbgondolása, kifejezőkészség és átütőerő megjelenése
2. A külső és belső tér összhangja

2. Hozzáadott értékteremtés:
1. A tervezési folyamat attitűdje; hogyan fedi le a feladatot?
2. Milyen tervezést segítő módszereket használt (kérdőívezés, saját megfigyelés, más forrás, saját kutatási módszer)?
3. Kooperációs tartalom: a társszakmák illesztési megoldásai (esetleges vagy koherens), különös tekintettel a belsőépítészeti kérdésekre

3. Harmónia a természeti környezettel:
1. A felületek, textúrák, színek kiválasztásának összefüggései a belső térben

4. Harmónia a meglévő épített környezettel:
1. Harmónia a meglévő épített környezettel, illetve az új épített környezet esztétikai összhangja,”szépség”

5. Harmónia a szociális környezettel:
1. A mobiliák és beépített berendezések viszonya (esetleges vagy tervezett)6. Környezettudatosság:
1. A tervezés folyamán milyen módon éltek a környezettudatos anyag- és technológiaválasztás lehetőségeivel
2. Ez az elv bármilyen aktív vagy passzív módon kommunikálja önmagát? Az anyagszerű használat, az újszerűség hogyan valósult meg?

7. Fenntarthatóság:
1. Üzemeltetési, javíthatósági szempontok
2. A terv csomópont sűrűsége mennyire áll összhangban a használati céllal?

8. Szociális érzékenység:
1. Mennyire veszi figyelembe az egyes felhasználói csoportok eltérő igényeit?
2. Mennyire támogatja a belső térben zajló kommunikációt az egyes felhasználói csoportok között

9. Ergonómiai, fizikai aspektus:
1. A használói komfort kielégítése (ütköző vagy működő)
2. Az egyedi tárgyak, alkotások alkalmazásának szerepe (lényegi vagy dekoratív)

10. Az ergonómia pszichés aspektusa:
1. A téralakítás egyedisége, egyszerűsége, értelmezhetősége, használhatósága
2. A térben esetlegesen elhelyezett információtechnológiai eszközök használhatóságaA belsőépítészeti különdíj szakmai zsűrijében részt vettek:


1. Borsos Ágnes - okleveles építész, építőművész dla, habil egyetemi docens, PTE Breuer Marcell Doktori iskola tudományos titkára, Pécsi Tudományegyetem Mihály Műszaki és Informatikai Kar, Vizuális Ismeretek Tanszék

2. Kovács Csaba - MOME Építészeti Intézet –intézetigazgató, egyetemi docens, Nartarchitects - alapító tulajdonos

3. Zalavári József DLA habil. - egyetemi docens, Alkalmazott Művészeti Intézet, Soproni Egyetem, Ferenczy Noémi-díjas formatervező művész

4. Kovács Zoltán DLA - Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola, főiskolai docens, Ferenczy Noémi-díjas építész, belsőépítész-vezető tervező

5. Feuertag Ottó - Europa Design, alapító-tulajdonos

MÉD 2019
Europa Design belsőépítészeti különdíj:
Seenger Dorottya, Növény-ház – Alternatív otthon nyugdíjasoknak (terv)A Média Építészeti Díjának belsőépítészeti különdíját idén olyan alkotásnak ítélte oda a szakmai zsűri, amelyben az aktív és a passzív életforma időskorra való kiterjesztésének gondolata és a lákókörnyezetbe való integrálása képezi a terv terven túlmutató értékeit.

A zsűri indoklása

Seenger Dorottya terve az időskori szegregáció, az elzárkózás és az izoláltság oldására keresi az építészet és a városfejlesztés lehetséges válaszait.

A többszíntű térfűzések - környező épületek, kert, üvegház, belső funkcionális terek- az ember és a fizikai környezet közötti kapcsolatok átgondolt összhangját teremti meg.

A terv megjelenését alapvetően a szerkezeti elemek strukturális téri rendje határozza meg. Ehhez társul a fehér és a natur fa, melyet a növényzet zöldje vesz körbe. Az összhatás egy hosszú élettartamú, a különböző építészeti irányzatokhoz képest egy arche építészeti esztétikát képvisel.

Az üvegház egy több évszázados, eleve környezettudatos építészeti belsőépítészeti megoldás. A jelenleg elterjedőben lévő hightech megoldásokkal szemben a körültekintő többfunkciós alkalmazása önmagában egy környezet és energiatudatos szemléletet mutat. Természetesen az üveg paramétereinek tervezésével és annak ismeretében az üvegfelületek hatása egy végső kivitelezés esetében pontosítható. Az üvegház szerves kapcsolódása az épület többi részéhez, egyaránt meghatározó az épület megjelenése és a belső terek fény és esztétikai minősége szempontjából.

A terv problémafelvetésében egyértelműsíti a szociális szándékot és kifejezi a jelenlegi társadalmi kérdések iránti érzékenységet és erkölcsi felelősségérzetet.

Az épület átgondolt térszervezése egyaránt figyel a fizikai és pszichikai kívánalmakra, a privát és a társasági, a pihenő és az aktív életformák harmonikus megvalósíthatóságának egységére.

Továbbiak:
http://epiteszforum.hu/noveny-haz-alternativ-otthon-nyugdijasoknak/Az Europa Design felajánlása a díj nyertesének

A nyertes a dinamikus ülésben élenjáró német Wilkhahn cég ergonómikus és kényelmes, 300.000 Ft értékű irodaszékét viheti haza a díjat adományozó Europa Design irodájából.

Videó

Beszélgetés Seenger Dorottyával

Fotók

Alternatív otthon nyugdíjasoknak

Díjátadó

Kapcsolat


Europa Design
H-1025, Budapest, Törökvész út 71-73.
T: 274-0001

Nyitva tartás
H-P: 09.00-17.00
Elérhetőség
Email
marketing@europadesign.hu
Kövessen minket!