ED Olasz Design Nap

2018. március 1.

2018. március 1.

Köszöntő

2018. március 1-én az Olasz Design Világnapja alkalmából a Budapest Music Centerben tart előadást Denis Santachiara világhírű tervező, aki az Olasz Design idei Nagykövete.

Olyan, általunk is forgalmazott termékek megálmodója, mint a Metalmobil Scoop székek vagy a csodálatos Serralunga vázák és egy különleges, szintén Serralunga öntöző kanna.Olasz design referenciáink:

Exeltis Magyarország Ustream Avis GM

Kvíz

A kérdés

Denis Santachiara, az Olasz Design Nagykövete mai előadásában bemutatta az alábbi képén látható design díjas padját, és a különleges formájú Santavase kaspót, amit a Serralunga számára tervezett. Vajon melyiknek van magyar vonatkozása?

A helyes válasz

Denis Santachiara Play Panca elnevezésű „sound bench” kültéri padjának van magyar vonatkozása, ugyanis Lehel kürtje ihlette a tervezőt a díjnyertes köztéri ülőke megalkotása során. Denis Santachiara a Costa Paolo cég megbízásból készítette el carrarai márványból ezt az egyedi formavilágú hangpadot, ami funkcióját tekintve egy kültéri erősítő. Az volt a célja, hogy a járókelők elhelyezzék benne az okos telefonjukat, mint egy kihangosítóban és tereken vagy parkokban pihenve a saját zenéjüket élvezhessék. Méret: 250x60x90 cm Súly: 600 kg

Olasz Design Napja

Az olaszországi design-kultúra születése a reneszánsz műhelyek világára vezethető vissza, ahol különböző kézműves technikák ötvözésével magas esztétikai értékkel bíró innovatív termékeket hoztak létre. Ettől kezdődően országunkban az ipari formatervezés fejlődését végigkísérte a design iskolák és művészeti irányzatok állandó párbeszéde, összekapcsolva a jellegzetes olasz kézműipari hagyományt a technológiai újításokkal.

A formatervezés az ipari fellendüléstől kezdve követte Olaszország gazdasági növekedését, míg végül a termelés egyik jellegzetes részévé és az olasz gazdaság húzóágazatává nem vált: a Bain&Company tanulmánya szerint, jelenleg világszinten 100 milliárd euró értékű áruforgalom több mint egyharmadát az olasz ipari formatervezés adja. Ezen kívül a design az olasz lelkület valódi mivoltát testesíti meg, amely magában foglalja mindazt, amit a nemzetközi közönség a “Made in Italy”-nak tulajdonít. Manapság, amikor az Olaszország iránti érdeklődés folyamatosan nő, a design lehetővé teszi az “Olaszország-élmény” élvezetét azon tárgyaknak köszönhetően, amelyek egyesítik a design szépségét és eredetiségét az alapanyagok minőségével valamint az előállítási módokkal, és egyben magukban foglalják a különböző területek kultúráit és hagyományait.

Miért?
Az olasz Külügyi és Nemzetközi Együttműködés Minisztériuma a design-t helyezte az “Olasz életstílus” promóciós program középpontjába, amely az olasz kultúra és termelési szektor előmozdítását célozza meg, egy olyan átfogó projekt keretében, ahol kultúra és gazdaság, nyelv és kutatás találkozik.

A 2017-es Olasz Design Napja nagy sikert aratott, világszerte több mint 100 városban került megrendezésre, és közel 20.000 résztvevőt regisztráltak a design szektorból.

A 2018. évi esemény, fő témájául a Design és Fenntarthatóság kapcsolatát választotta, ez utóbbit gazdasági, társadalmi és szociális szempontból is értelmezve. Olaszország – mint piacvezető a design szektorban – ötleteket, terveket és minőségi megoldásokat mutat be, amik kiindulópontként fognak szolgálni a “Connecting minds, creating the future” című, 2020-as Dubaji Világkiállításon, amelynek témái között szintén szerepel a fenntarthatóság vizsgálata.

A 2018-as Italian Design Day is résztvevője lesz a 2018. április 17 és 22 között megrendezésre kerülő Milánói Bútorkiállításnak.

Helyszíni képek Budapest Music Centerből

Kapcsolat


Europa Design
H-1025, Budapest, Törökvész út 71-73.
T: 274-0001

Nyitva tartás
H-P: 09.00-17.00
Elérhetőség
Email
marketing@europadesign.hu
Kövessen minket!